Când oamenii au un scop, valorile dictează modul în care scopul va fi realizat.

Sunt 10 valori umane de bază (universale):

1 – Valoarea – Autodeterminare

Derivă din credințele că omul are nevoie de libertatea de gândire, libertatea de a acționa, a decide și explora după bunul plac, fără constrângeri. Impulsionat de dorința de a fi cât mai independent, de a evolua prin alegerea propriilor obiective, curios, explorator și creativ.

Deoarece pun preț pe libertatea de exprimare și gândire, pot reacționa negativ la încercările altora de a se impune sau de a îi schimba.

2 – Valoarea – Stimulare

Derivă din credințe precum că „omul are o viață…” și trebuie trăită intens, cu emoții puternice și mult entuziasm. Se simt mereu tineri și plini de un curaj (iresponsabil) ieșit din comun. Se hrănesc cu senzații tari.

Sunt tipul de persoane care își asumă riscuri și caută aventuri: dacă suni o persoană cu valoarea stimulării să îi propui o excursie în care săriți cu parașuta, poți fi sigur că deja te așteaptă în fața casei.

3 – Valoarea – Hedonism

Derivă din nevoile fizice, afective, emoționale și plăcerea asociată cu satisfacerea acestora. Credințe puternice, că tot ce contează este ce simt și trăiesc aici și acum.

Se bucură de viață prin orice le provoacă plăcere și sunt auto îngăduitori, în sensul că nu-și fac autocritică.

Oamenii cu valorile hedoniste sunt în general cei care profită de orice oportunitate sau activitate care îi poate face să se simtă bine aici și acum

  • Spre deosebire de persoanele cu valoarea stimulării care profită de ocazii cu scopul de a “scăpa” din rutină, hedoniștii o fac pentru răsfățul și desfătarea personală.

4 – Valoarea – Realizare

Derivă din credințele că a fi mediocru, un “nimeni” al societății, înseamnă o viață fără rost.

Motivat de nevoi puternice, de succes personal, prin demonstrarea competențelor în funcție de standardele sociale, de sistemul sau organizația din care face parte.

Dominați de dorința de performanță și competență, vor genera mereu resurse pentru ca grupurile și instituțiile din care fac parte să își atingă obiectivele.

5 – Valoarea – Putere

Derivă din nevoia de statut și prestigiu social în toate formele sale. Controlul și dominarea oamenilor și a resurselor acestora. Oamenii cu valoarea dominantă a puterii stau la baza progresului umanității, structurilor sociale, economice, comerciale etc.

Orientați spre deținerea unui statut sau prestigiu social înalt. Când vine vorba de alți oameni, accentul cade pe ierarhia rigidă: le place să se afle în poziții de autoritate, să ia decizii și să dea ordine. Imaginea publică este o altă sursă de putere, statut și autoritate.

6 – Valoarea – Securitate

Derivă din nevoia și credința că omul trebuie să trăiască într-o comunitate bazată pe siguranță. Armonia relațiilor și stabilitatea comunității sau a grupului, din care face parte, este importantă. Siguranța personală în toate formele ei este primordială.

La nivel individual au o preferință pentru curățenie și ordine, din raționamentul că ordinea înseamnă control, iar controlul înseamnă siguranță și sănătate.

7 – Valoarea – Conformism

Reținerea acțiunilor, înclinațiilor și impulsurilor, susceptibile de a supăra sau de a dăuna altora ori de a încălca așteptările sau normele sociale în care trăiesc.

Conformitatea implică subordonarea față de persoanele cu care interacționăm frecvent (părinți, profesori, șefi), dar și față de structurile ierarhice ale societății.

8 – Valoarea – Tradiție

Angajament, respectarea și acceptarea obiceiurilor și ideilor pe care tradiția, cultura sau religia din care face parte le impun.

Tradiția presupune subordonarea (adică supunerea și acceptarea cu prioritate) a obiceiurilor, ideilor religioase și culturale din trecut. Un comportament tradițional poate deveni un simbol de valoare pentru întregul grup. În viziunea persoanelor cu valoarea tradiției, toate obiceiurile, transmise din generație în generație, trebuie păstrate și transmise către viitor.

Valorile tradiției și conformității sunt foarte apropiate motivațional deoarece ambele împărtășesc supunerea față de așteptările impuse social.

9 – Valoarea – Bunăvoință

Păstrarea și îmbunătățirea bunăstării celor apropiați – în cadrul unui grup restrâns, în familie sau cu prieteni foarte apropiați.

Empatia și compasiunea este limitată, în general la persoanele mai apropiate.

10 – Valoarea – Universalism

Înțelegere, apreciere, toleranță și protecție pentru bunăstarea tuturor oamenilor și pentru natură (planetă).

Universaliștii doresc binele tuturor, inclusiv binele persoanelor pe care nu le cunosc, această caracteristică îi diferențiază de cei cu valoarea bunăvoinței.

Când spunem “universalism”, ne ducem cu gândul la câteva dintre marile personalități precum: Maria Theresa, Dalai Lama, dar și personalități autohtone: Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu.

valorile umane si marketingul
valori umane universale și motivaționale


Despre valorile motivaționale umane:

Sunt zece (10) valori motivațional distincte, largi și de bază care sunt derivate din trei cerințe universale ale existenței umane:

  • nevoile umane ca organisme biologice.
  • interacțiune socială coordonată.
  • nevoile de supraviețuire și funcționare a grupului și structurilor sociale din care facem parte.


Aici am prezentat: Schwartz Values Theory.

Probabil cea mai importantă caracteristică a teoriei scalei valorilor realizate de Schwartz este că acestea pot fi măsurate indiferent de cultura sau nivelul educațional al unei persoane ori grup social.

Deci nu contează nivelul de inteligență, educație, stil de viață sau statut financiar ori social.

Valorile sunt idealuri abstracte spre care tindem, sunt principii directoare în viață.

Alegerile, comportamentele și în general toate aspectele vieții de zi cu zi ale oamenilor sunt justificate în mare măsură de valorile umane.

Prin valori ne comparăm cu ceilalți, stabilim ce ne place și ce nu, justificăm acțiuni și raționamente, atitudini și comportamente.

Valorile sunt cele care ne apropie, ne integrează sau ne îndepărtează ca oameni de societate, grupurile de prieteni, sisteme politice, branduri și personalități.

Valorile personale generează cum să gândești despre ceva (obiect, informație, eveniment etc.) pe care-l vezi sau despre care afli pentru prima dată.

De reținut:

  • Scala circulară a valorilor arată congruența dintre valori, dar și divergențele dintre acestea.
  • Valorile apropiate se susțin, valorile aflate la polul opus se resping.
  • Un individ cu valori precum autodeterminarea și hedonism va avea mari dificultăți de relaționale cu un individ ce are valori precum conformismul și tradiția.
  • Conflictele și congruențele dintre aceste zece valori de bază pot fi împărțite în patru structuri/categorii principale:

Auto-îmbunătățire (dorința de a prezenta o imagine de succes fața de ceilalți, urmărirea succesului și bunăstării proprii în detrimentul celorlalți (nu doar prin dominare ci mai degrabă prin nepăsare față de ceilalți): Realizare – Putere (1/2) – Hedonism (1/2)

Auto-transcendență (întotdeauna vă faceți griji cu privire la oamenii din jur, implicare și colaborare cu programe sociale, acceptarea celorlalți ca egali și preocuparea față de bunăstarea celorlalți): Universalism – Bunăvoință – Conformism

Oamenii mai educați tind să fie orientați spre Auto-transcendență față de cei mai puțin educați. Deasemenea femeile sunt mai înclinate să acceadă spre Universalism și Bunăvoință.

Deschiderea spre schimbare (le place schimbarea și să preia conducerea, gândire și acțiune independentă, deasemenea sunt inovatori și dinamici) : Autodeterminare – Stimulare – Hedonism (1/2). În țările mai dezvoltate economic au o importanță mai mare și pot domina valorile indivizilor ce o compun. Sunt deasemenea caracterizați și de individualism.

Conservatorism (păstrarea tradiției, restricții, protecție și stabilitate, lipsa dorinței de asumare a riscurilor, au grijă să păstreze ceea ce au: Securitate – Tradiție – Putere (1/2). Valorile de conservare au o importanță mai mare în țările cu o economie mai slabă. Deasemenea, acestea pun accentul pe ascultare, obediență, respect pentru autoritate și putere (mai ales în tările foste comuniste sau profund religioase).


PS. La ce credeți că vă ajută să cunoașteți valorile oamenilor? 

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *