Cum gândesc consumatorii?
Datorită interacțiunilor sociale cu oamenii, avem impresia că-i putem “citi”, că le cunoaștem limitele, motivațiile, atitudinile și interesele atunci când interacționăm cu aceștia.
Astfel, atunci când îi judecăm și le apreciem aptitudinile, calitățile sau defectele, tindem să credem că o facem într-o manieră corectă și obiectivă.
PS. Să înțelegi cum funcționează gândirea umană este un avantaj de care se folosesc în marketing în special firmele din Top 500 Fortune.
Avem tendința și motivația de a avea o imagine pozitivă despre sine, în mod general. Astfel, suntem predispuși să ignorăm o perspectivă obiectivă, critică, în favoarea unor “beneficii” pozitive în care ne proiectăm.
- Eliminăm, astfel, obiectivitatea și raționamentul logic, în căutarea dovedirii unei anumite superiorități față de ceilalți și suntem motivați să descoperim diverse caracteristici prin care suntem mai buni, mai inteligenți, mai diferiți decât ceilalți.
Și astfel de biasuri cognitive (structuri eronate de gândire) ne fac să devenim mai optimiști, mai încrezători în capacitățile noastre, în ciuda dovezilor contrare.
Oamenii (majoritatea) au tendința să se considere experți în cunoașterea propriei persoane, dar și a altora.
Ce sunt erorile de gândire (biasuri cognitive)?
Apelăm deseori la simplificări, la scheme superficiale de gândire în formarea impresiilor despre noi sau despre alții.
Aceste erori ale gândirii noastre sunt cauzate, în general, de lipsa noastră de cunoștințe și informații cu privire la procesele psihologice care generează reacțiile, emoțiile și comportamentele oamenilor. O bună parte din aceste procese de gândire funcționează inconștient și de aceea nu le observăm și nu le conștientizăm.
Ne este imposibil să corectăm și să controlăm aceste procese de gândire ce funcționează în paralel cu procesele de gândire conștiente. Astfel, apar erori și distorsiuni ale gândirii.
Deoarece avem în general o capacitate limitată de introspecție asupra acestor procese de gândire inconștiente, de cele mai multe ori, interpretăm eronat și modul de gândire al celorlalți.
- Să mai vorbim de faptul că multe din aceste procese de gândire inconștiente sunt declanșate de stimuli externi, de trăsăturile de personalitate etc?
Și ce este cogniția socială?
Știința psihologiei care studiază modul în care gândesc oamenii se numește cogniție socială.
Aceasta analizează cum receptăm, procesăm, înțelegem și stocăm informații despre oameni în contexte sociale. O bună înțelegere a științei cogniției sociale te ajută să percepi mai bine procesele de gândire – elemente extrem de importante în marketing și nu numai.
Recomand: să nu uităm că suntem predispuși la subiectivitate atunci când analizăm, interpretăm și tragem concluzii cu privire la ce gândesc, simt sau cum acționează oamenii.
PS. Un bun marketer, pe lângă uneltele de promovare puse la dispoziție de Facebook, Google etc, ar fi bine să înțeleagă cum funcționează gândirea umană. ?
- Răspuns la întrebarea principală: Să știi cum gândesc consumatorii îți este mare folos în strategiile de marketing, vânzări și în profilarea clienților din online. Și pentru că trebuie să înțelegi… că noi ceilalți nu gândim ca tine și, nici măcar nu înțelegem și percepem informațiile în același fel 🙂