Cum ar trebui interpretate emoțiile în marketing 🙂
Acest text a fost scris inițial pe un grup de facebook (click aici).
Vadim Cușnir, cel la care fac referire în articol este mentorul grupului Social Media în Culise, unde marea majoritate au o părere foarte bună despre acesta.
Redau mai jos cum am formulat postarea.
Titlu -> Vadim Cușir este praf.
În mintea voastră acum se derulează, pentru câteva secunde, emoții și gânduri diferite. “Cum își permite?”, ar spune unii. “Ce nesimțit!”, ar gândi alții. “Cât tupeu pe ăsta.” Și exemplele pot continua…
Mai toți dintre noi cunoaștem expresiile “emoțiile vând” sau “scrie texte emoționale” ori alte citate, povești cu și despre emoții activatoare sau triggere emoționale.
Dar să cercetăm puțin titlul “Vadim Cușnir e praf.”
Care este emoția resimțită de fiecare dintre voi?
Credeți cumva că tuturor li s-a activat aceeași emoție?
Unii au simțit furie, alții dezgust sau mirare ori poate chiar mândrie… nu le enumăr pe toate, dar ați înțeles…
Ce emoție am scris in titlu? Niciuna…
Ce emoție am vrut să activez? Mai multe.
Ce emoții ați simțit fiecare? Diferite.
Care a fost triggerul declanșator? Diferit pentru fiecare dintre voi, in funcție de percepția voastră despre Vadim.
Ce învățăm depre emoții și cuvinte de aici:
- aceleași cuvinte pot declanșa emoții diferite;
- emoții diferite -> reacții diferite -> acțiuni diferite;
- cuvinte simple pot deveni triggere, iar acestea declanșează emoții.
Observație: când un astfel de titlu declanșează emoții puternice (furia, dezgustul, surpriza, frica etc.) avem tendința (involuntar) să excludem a gândi logic sau „mintea rațională” cum se mai numește în mod popular. Și, indiferent de explicația care este în descriere, să rămânem ancorați în ce am simțit și gândit atunci când am citit prima dată titlul.
Pentru că la majoritatea dintre noi, creierul emoțional domină puternic creierul rațional.
Revin cu exemplu din titlu: Vadim Cușnir e praf.
Descriere: M-am întâlnit de multe ori cu el și acum sunt sigur 100% că nu se pricepe la fotbal…
Ați citit titlul, v-a activat emoția, dar pentru mulți dintre voi nici n-ar mai conta explicația sau chiar ați ignora-o inconștient ori conștient, iar altora le-a rămas activată emoția doar până au citit explicația etc.
Fiecare dintre voi ați resimțit activată o anumită emoție, dar la intensitate diferită. Unii au perceput-o maximă, alții mai ușor sau deloc. Emoțiile au putere de activare și intensitate diferită, in funcție de multe aspecte: atașament, empatie, raționament, experiențe de viață etc.
Când vreți să scrieți texte emoționale sau triggere emoționale recomand:
- nu folosiți triggere care activează emoția de frică sau emoții secundare ale acesteia. În unele situații funcționează frica, dar trebuie să știți în care;
- folosiți triggere care nu activează “luptă sau fugi”;
- asociați emoțiile pe care vreți să le activați cu produsul sau serviciul pe care doriți să-l vindeți. Vindeți flori: activați emoții ca mândria, bucuria etc., nu folosiți texte de tipul “reducere doar azi”, ce țin mai degrabă de emoția fricii sau pierderii, pentru că oamenii vor percepe altfel mesajul și le activați anxietatea… și crește probabilitatea abandonării achiziției;
- nu exagerați cu transmiterea/activarea simultană a mai multor emoții în același timp sau în același text;
- nu faceți un cocktail de emoții pozitive și negative la un loc;
- nu toți oamenii răspund/acționează la texte emoționale;
- la unele produse sau servicii nu sunt necesare activarea de emoții, pot fi îndeajuns doar simple texte informaționale;
- ce vă activează pe voi, nu-i activează pe ceilalți și invers.
Exprimați cât mai clar ce emoție sau informație vreți sa transmiteți. Nu lăsați cititorului posibilitatea de a interpreta mesajul distorsionat.
Expresia “cu picioarele ude prin zăpadă” -> la fiecare dintre noi generează o amintire diferită și, în funcție de context și de experiența de viață trăită, o altă emoție:
Ați scris “cu picioarele ude prin zăpadă” + și în mintea cititorului se adaugă ce a trăit el: “abia așteptam să ajung în vârf pe derdeluș” -> amintire plăcută -> emoție pozitivă
Ați scris “cu picioarele ude prin zăpadă” + și în mintea cititorului se adaugă ce a trăit el: “lihnit de foame mergeam spre școală” -> amintire foarte negativă -> emoție negativă
Astfel: text + subiectivitatea și trăirea personală a cititorului (gânduri, percepții, amintiri etc.) -> emoții pozitive sau negative ori mixte.
Exercițiu:
- identificați emoția și gândul spontan simțit când ați citit prima dată titlul;
- ce ați înțeles sau nu ați înțeles din mesajul postării;
PS. Titlul include special numele lui Vadim. Toți de pe aici îl apreciem pozitiv și îi cunoaștem calitățile. Un alt nume nu ar fi fost trigger emoțional.
Deși am descris sumar cum funcționează și ar trebui interpretate emoțiile in marketing, menționez că nu se reduc la aceste simple explicații. Acțiunea emoțiilor și sentimentelor umane sunt mult mai complexe.
- Și dacă v-a fost de ajutor acest text, vă rog, să-mi lăsați un comentariu care să-mi stârnească emoția fricii de a nu ști să vă răspund 🙂