Ai văzut o reclamă de la „oala cu bunătăți”. Apoi ai dat click pe reclamă și ai vizitat website-ul.

Facebook a înregistrat interacțiunea ta (comportamentul) cu reclama și website-ul – și ți-a asociat un „interes”.

„Interesul” are la bază produsul pe care-l vinde reclama (afacerea). În acest caz -> servicii de catering (mâncare la domiciliu).

Cu ajutorul uneltelor publicitare, cei de la „oala cu bunătăți” te retarghetează cu reclame ca să memorezi brandul și/sau ca să comanzi.

Dacă nu comanzi, măcar să-l memorezi. Pentru ca, pe viitor, când mai ai nevoie de mâncare la domiciliu, să ai deja în memorie brandul.

Dar… După ce Facebook ți-a asociat un „interes”, vinde acest interes și altor afaceri. Și vei fi targhetat de alte afaceri de catering. De aceea vei vedea în următoarele zile reclame cu servicii de catering de la diverse afaceri.

Dezbatere…

a) Dacă ai cumpărat servicii de catering de la Oala cu bunătăți, reclamele de la celelalte afaceri le vezi degeaba… pentru că nu mai cumperi (cel puțin în ziua respectivă).

b) Dacă nu ai cumpărat servicii de catering și nici nu vrei să cumperi, dar ai dat click din curiozitate -> vei vedea reclamele degeaba… pentru că nu vei cumpăra.

Astfel, targetarea pe interese este relativă. O reclamă (video/foto) poate stârni curiozitate, dar nu duce neapărat și la acțiune. În unele domenii (servicii și produse) targetarea pe interese este eficientă, în altele nu prea. Asta trebuie să știe expertul în marketing.

Alte mențiuni:

  • Când facem reclamă targhetată pe interese: wine, sparkling wine etc., audiența nu vede doar reclamele Domeniile Davidescu, ci și ale altor afaceri (Jidvei, Cotnari, Purcari etc.).
  • Dacă un om vede într-o zi 10 reclame, la 10 crame diferite, foarte greu va memora reclama unei crame distincte. Pe scurt, multe reclame, mult zgomot în audiențe pe interese.

Ca să fie mai eficiente reclamele pe interese, atunci publicul trebuie să te vadă mai des, dar într-o proporție care să nu-l agaseze.

De exemplu:
a) dacă targetăm interese (wine), atunci ar fi bine să avem maxim 5 afișări pe zi, dar nu mai mult de 2 zile consecutive. Și cu repetiție la maxim 4 zile, altfel intrăm în efectul de uitare. Dar pentru un număr mare de afișări este necesar un buget mai mare. Dacă vrem să ajungem la un public de 100.000 persoane cu 10 afișări în 2 zile, este necesar un buget de 2000 euro.

b) am ales, la ultima setare de publicitate, o audiență specifică (250K) și i-am targetat o dată la 5 zile cu o reclamă -> costuri 550 euro. Dacă utilizam o frecvență mai deasă, de exemplu 1 ad/zi, nu mai ajungeam la 250k, ci probabil la un public de 50k.

Mențiune: Dacă reclama este foarte bună, un video cu impact – nu mai este nevoie de afișare deasă de reclame -> deoarece se memorează mai rapid și mai bine brandul. Ce am explicat mai sus este despre reclame cu imagini. Pentru videoclipuri este diferit, deoarece sunt mult mai eficiente, bineînțeles dacă sunt cât mai adaptate la interesele consumatorilor, corelate cu produsul și creative.

Retargeting, în industria produse cu alcool, se poate face doar pe Facebook.

Interesant de știut:

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *